Facebook

Започна регистрацията за конкурса International VELUX Award 201617.12.2015 / 11:40 - citybuild.bg

Компанията организира конкурса, за да вдъхнови студентите по архитектура от цял свят да творят с дневната светлина.

 

Студентите, желаещи да се включат в конкурса International VELUX Award 2016, трябва да се регистрират преди 1 април 2016 г.

 

 

„Ние искаме да отдадем дължимото на дневната светлина и да засилим ролята й в конструкцията на сградата", казва Пер Арнолд Андерсен, ръководител на Международните награди VELUX. "В продължение на векове дневната светлина е основен източник на светлина за интериора и затова архитектите винаги са били заинтересовани и очаровани от нея. И въпреки това, дневната светлина може да се окаже трудна задача за разглеждане и възприемане", продължава той.

 

Светлината на утрешния ден

 

Основната тема на конкурса International VELUX Award е „Светлината на утрешния ден". Съревнованието има за цел да вдъхнови студентите по архитектура да помислят как да се използва слънчевата и дневната светлина като основни източници на енергия и светлина и как да се осигури здравето и благосъстоянието на хората, които живеят и работят в сградите. Ключово предизвикателство е как да се трансформира съществуващият сграден фонд със стратегическо използване на дневната светлина като основен двигател за промяна.

 

Естество на проектите

 

Като цяло конкурсът е за дневната светлина в архитектурата и проектите следва да са фокусирани върху:

 

1) Дневната светлина в сгради - с проекти, които демонстрират приложими принципи за осигуряване на дневна и слънчевата светлина в сградите или 2) изследвания на дневната светлина - с проекти, които разглеждат фактори като физичните свойства на светлината, новите материали или дневната светлина като фактор за здравето и благополучието.

 

Регионални и общи награди

 

Състезаниетое за "отворени идеи" и се организира в световен мащаб в две фази: в първата фаза ще бъдат раздадени регионални награди за проекти от 1) Западна Европа, 2) Източна Европа и Близкия изток, 3) Северна и Южна Америка, 4) Азия и Океания и 5) Африка. На големия финал (втората фаза) ще бъдат представени наградените проекти на победителите от цял свят.

 

Всички награди ще се раздават в две категории - дневната светлина в сградите и изследвания на дневната светлина. Журито вече ще може да дава награди за най-добрите проекти с участието на продукти VELUX, въпреки че студентите не са задължени да работят с тях.

 

Победителите ще се излъчат от професионално жури

 

Журито от международно признати архитекти и специалисти ще оцени всички подадени проекти. То ще се формира в тясно сътрудничество с Международния съюз на архитектите (UIA) и ще бъде обявено в началото на 2016.

 

4,000 „Светлини на утрешния ден" - и се увеличават

 

The International VELUX Award се провежда на всеки две години и е част от непрекъснатото усилие на VELUX Group да се установят и засилят връзките с професионалисти - не на последно място архитекти, техните организации и архитектурно-образователни институции от цял свят.

 

През 2014 г. в конкурса взеха участие 797 проекта. След оценката на журито 12 проекта бяха отличени и си поделиха наградния фонд от 30,000 евро. Два български екипа от УАСГ бяха отличени с трета награда и с почетно отличие. Проектът, спечелил 3-то място - „Светлината на Надеждата" ("Light of Hope"), цели да даде лъч надежда и светлина на милиони хора, живеещи в бежански лагери по света. "Това, което ни свърза, бе идеята. Концепцията за подобряване живота на бежанците чрез светлина не се роди впоследствие, а беше двигател в процеса на създаване", споделя Светлана Алексиева, лидер на екипа.

 

От първото издание на конкурса International VELUX Award за студенти по архитектура през 2004 г.той се е превърнал в най-голямата по рода си надпревара за млади архитекти, която проектира сградите на нашето бъдеще. От началото на конкурса досега в него са взели участие около 5,000 студенти от повече от 80 страни, които са представили близо 4,000 проекта на тема „Светлината на бъдещето".

 

The International VELUX Award 2016 за студенти по архитектура е отворен за регистрация от ноември 2015 г. Желаещите студенти да се включват трябва да се регистрират преди 1 април 2016г. Кратка информация за конкурса и подробности за регистрацията може да откриете на iva.velux.com и на www.facebook.com/internationalveluxaward.

 

В продължение на почти 75 години VELUX Груп създава по-добри условия на живот за хората по целия свят. Компанията извлича максимума от дневната светлина и свежия въздух през покрива. Продуктовата гама включва покривни прозорци и капандури, както и набор от декоративни и слънчеви сенници, ролетни щори, инсталационни решения и интелигентни домашни управления. Тези продукти помагат да се осигури здравословен и устойчив вътрешен климат за работа и учене, за игра и забавление. Групата VELUX работи в световен мащаб - има продажби и производство в повече от 40 страни и около 10 000 служители по целия свят. Групата е собственост на VKR Holding A/S, акционерно дружество, изцяло притежавано от фондации и семейство. За повече информация, посетете www.velux.com.