Facebook

Внедряването на нови технологии във фасадата е изключително важно10.11.2015 / 18:00 - citybuild.bg

Това каза инж. Венета Новакова, R&D директор в Етем Груп, по време на конференцията за фасаден инженеринг.

 

Снимка: citybuild.bg  

 

Нови фасадни концепции на ЕТЕМ представи инж. Новакова. „Нашата философия стъпва на няколко основни принципа - енергийна ефективност, устойчиво развитие и спестяване на енергия - стожерите на съвременното общество, обхващайки в едно околната среда, обществото и икономиката. Създавайки нашите продукти, започваме от ресурсите, минаваме през характеристиките на фасадата, осигурявайки комфорт и здравословна среда за обитателите, обърнати към крайния клиент и бизнес ориентирани като един надежден партньор. Опитваме се да се съберем в едно както науката, така и индустрията, и комбинираме не много лесно всички тези дейности, защото е трудно и да произвеждаш, и да проектираш", каза инж. Новакова.

 

 

Необходимо е все повече ВНИМАНИЕ към сградата и РАЗБИРАНЕ НА ВСИЧКИ В ПРОЦЕСА. Причината е, че може би 70 процента от проектите, които пристигат при ЕТЕМ, са ориентирани към нещо ново, нетипично, или имат специфика, за която фирмата трябва да направи нов профил, редизайн, нова концепция или системни детайли, които да отговорят в максимална степен на изискванията на проекта.

 

ЕТЕМ има собствена лаборатория в Гърция, но скоро тя ще бъде в България. В нея ще се правят много от тестовете за климатични условия, въздухоплътност, водонепропускливост, изпитвания за вятър, проучвания с термокамера и други. Това е много важно за крайният ефект от продукта, защото дава възможност при създаване на системите да бъде тествано поведението им преди да са отишли в сертифицираните лаборатории.

 

 

Снимка: citybuild.bg  

 

ВНЕДРЯВАНЕТО НА НОВИ ТЕХНОЛОГИИ е много важно, подчерта ръководителят R&D на ЕТЕМ, защото фасадната обвивка е натоварена с много функции в последните години. Фасадата с изключително високи изисквания за сградна обвивка /или интегрирана, активна, дишаща, отговаряща фасада/, служи като медиатор между околната среда и вътрешните пространства. Тя действа като бариера за нежелани атмосферни въздействия, тя е филтър за светлината, звука, за климатичните промени, и може да бъде част от пасивни мерки. Може да е стимулатор за обитателите, да бъде ежедневно променяща се. Може да е генератор за съхраняване и генериране на енергия. Освен това стремежът за почти нулево енергийни сгради и smart cities може да превърне сградите в износител на енергия.

 

Би следвало едновременно внимание и към енергийно ефективния дизайн, и към въвеждането на технологии и решения, чрез които фасадната обвивка би могла да разгърне своя потенциал. Бихме могли да постигнем и устойчивост чрез рециклируеми материали с минимален въглероден отпечатък. Особено важно за максималното използване на естествените климатични условия е ориентацията на сградите и използването на местни материали. Понякога не разбирам избора на някои инвеститори да избират продукти от 3 000 километра разстояние, при положение, че има подходящ продукт наблизо", каза инж. Венета Новакова.

 

ОБСЛЕДВАНЕТО НА РАНЕН ЕТАП на сградната обвивка е много важно, каза още инж. Новакова. Тя подчерта значението на анализа на жизнения цикъл на сградата, на икономическата ефективност, на енергийния мениджмънт и на интелигентната сградна автоматизация, която ще помогне сградите да реагират на промените и условията на околната среда и ползвателите.

 

 

Години наред правим едно и също - слагаме едни и същи стик фасади от типа колона/греда, двоен стъклопакет, най-много с нискоемисийно покритие на стъклата и слънцезащита или тип „четири сезона" стъкла и приключваме дотук. Това вече е остаряла концепция. Характеристиките, които ни интересуват, са много повече", отбеляза Новакова и цитира мисъл на Айнщайн: „Не може да правим едно и също нещо отново и отново и да очакваме различен резултат". За да постигнем умни градове, трябва нещо да променим, каза тя.

 

Инж. Новакова отново подчерта значението на ХОЛИСТИЧНИЯ ПОДХОД в работата. „Случва се при нас да идват неизпълними проекти. Искаме да сбъднем желанието на архитектите, но понякога наистина не е възможно. Затова призовавам за обща работа от самото начало - от ресурсите, през всеки пункт на сградата и връзките между отделните решения".

 

Снимка: citybuild.bg  

 

ЕТЕМ заедно с архитектурните бюра BSD и „Архитектоника" е направила няколко разработки, които включват СИСТЕМА ЗА СЛЪНЦЕЗАЩИТА, която може да бъде приложена в готова дограма - за обновяване или в нова такава. Тя съдържа слънцезащитата, може да бъде статична или динамична, може да се използват различни видове щори - една рамка, която може да подобри значително показателите.

 

 

Интеграцията означава всички системи да заработят заедно. Пример за това е проект на ЕТЕМ за НОВ ДИЗАЙН ЗА ДВОЙНА ФАСАДА, в която от вътрешната страна са вградени слънцезащитни елементи, която може да бъде с остъкляване и отвън, и отвътре, както и да се превърне в медийна вечер или когато е необходимо.

 

 

Използването на фотоволтаиката също не е за подценяване, отбеляза инж. Новакова. Според нея тя има своето място дори в сградната обвивка. „Надявам се, че с времето ще й се доверим отново и ще я прилагаме в нашите сгради", каза тя.

 

  

БОЛНА Е ТЕМАТА за децентрализираната вентилация и климатизация - поради липсата на достатъчно инструменти как да ги осъществим, каза инж. Новакова. Според нея в това отношение ситуацията е трагична, а принципите са прости и е необходимо връщане към строителната физика, която да бъде преоткрита. Новакова смята, че е нужно децентрализирано управление, защото централизираното не работи и за КОМФОРТА на обитателите.

 

ЕТЕМ има ГОТОВ ПРОДУКТ, с който е участвала на няколко търга. „Истината е, че към тези нови системи се подхожда малко плахо - и от инвеститори, и от строители. Необходимо е много време да се обясни защо трябва да бъдат използвани такива системи, а в общественото пространство не се разпознава тяхната необходимост и какви ползи ще донесат. Има успехи, но те са спорадични. Готови сме и очакваме подкрепа както от частни инвеститори, така и от държавата", каза инж. Новакова.

 

 

 

Друга посока, в която ЕТЕМ може да бъде полезна, са енергийните симулации - колко дневна светлина да навлиза през фасадата, как да бъде управлявана и т.н. - сметки, които помагат за енергийния мениджмънт.

 

 

Сертифицирана система за обшивка имат ЕТЕМ и Corian.

 

 

Слънцезащита с плъзгане пред система Е75 реализира ЕТЕМ във фасадата на Международния Център на Уникредит Булбанк в София, в която е използван иновативен продукт на Италчементи Груп - прозрачният бетон i.light.

 

 

ЕТЕМ е в консорциум с членове от България, Германия и Испания, който работи по голям европейски проект InDeWaG за развитие на ФАСАДА С ВОДА В СТЪКЛОПАКЕТА.

 

 

Инж. Новакова показа и РЕАЛИЗИРАНИ ОБЕКТИ с продукти на ЕТЕМ, като акцентира на техният любим - Капитал форт.

 

 

 

Часове по „ФАСАДЕН ИНЖЕНЕРИНГ" в редовна или задочна форма се очаква да бъдат включени в учебната програма през следващия семестър в специалността „Технология и управление на строителството" във ВСУ „Любен Каравелов", а от следващата година се очаква да започне едногодишна магистърска програма в редовна или задочна форма. Това е целта на ЕТЕМ, за която образованието, уъркшопите и лекциите, които провежда, са много важни, защото компанията полага дългогодишни усилия в изграждане на връзката Академия-Бизнес в областта на фасадния инженеринг. 

 

Ема Димитрова