Facebook

Вертиго Тауър - в архитектурния календар на SCHÜCO за 2013 г.08.11.2012 / 11:24 - citybuild.bg

Сред един от шедьоврите на SCHÜCO в цял свят ще бъде и сградата на бул. "България" в София.

 

В архитектурно отношение „Вертиго Тауър" представлява забележителна сграда със смесено предназначение и изключително сложна геометрия на стъклените фасади. 65-метровата кула наподобява кристал от стъкло. Фасадните плоскости представляват пространствени равнини, които образуват дълги диагонални стъклени ръбове.

 

Растерът на фасадата не е вертикален, а е наклонен странично. За изпълнението на тази сграда "Алукьонигщал" разработва специална алуминиева рамкова конструкция SCHÜCO със структурно залепен стъклопакет, като с нея изпълнителят на фасадата - фирма "Ювента 3", чрез изработването на отделни фасадни елементи, успя да се справи със сложната геодезическа задача и да изгради сградната обвивка.

 

 

Процесът на разработването на фасадната конструкция отнема около една година. В края на този период се стига до решение, което по най-добрия начин да балансира архитектурните и други параметри, като топлоизолация, лесен и бърз монтаж, оптимална цена.

 

Преди започване на изграждането на стъклената фасада се провеждат лабораторни тестове с мострен елемент, които целят да докажат качествата на обектовата разработка по отношение на въздухоплътност, водоплътност и устойчивост на ветрово натоварване. Тестовете са успешно проведени в собствения технологичен център на SCHÜCO в град Билефелд, Германия, след което започва изграждането на фасадата на обекта с бързи темпове.

 

 

Добрият синхрон на специалистите на "Алукьонигщал" с архитектите и изпълнителите на фасадната конструкция довежда до реализацията на този изключителен архитектурен шедьовър, който за дълго време ще бъде емблема на строителното изкуство в България.