Facebook

Управляващият партньор на архитектурния гигант Coop Himmelb(l)au идва в България27.07.2017 / 15:18 - citybuild.bg

Маркус Просниг е един от лекторите в предстоящата Международна фасадна конференция.

 

Водещият архитект на Coop Himmelb(l)au Маркус Просниг ще бъде един от ключовите лектори на Международна фасадна конференция, организирана от ЕТЕМ на 21 октомври.

 

Името на Просниг е синоним на свръхмодерна архитектура и се свързва с едни от най-мащабните проекти във Франция и Китай. Именно той е архитектът зад уникалния Musee de confluences в Лион, Франция, който отвори врати през 2014 г. Музеят за футуристична архитектура съчетава две архитектурни единици, свързани по сложен начин и изградени на масивна основа – наречени са Кристал и Облак.

 

Снимка: Sergio Pirrone 

 

Реалният градски форум "Кристал" стои на северния вход откъм града. Той е с 40 м висок стъклен покрив и е мястото, където хората се срещат и обменят мисли. Кристалната форма идва от сложната конструкция - големи стъклени панели са монтирани в стоманени рамки, сглобени да дават отразяващ аспект на различните сгънати повърхности. От другата страна е Облакът, който представлява знанието за бъдещето, в което са разположени десет изложбени зали на три нива.

 

Външната обвивка на Облак се състои от плочи от неръждаема стомана, фасетирани, за да улавят всички нюанси на небето и града, водата и зеленината.

 

В момента Маркус Просниг ръководи строителството на китайските мега проекти Museum of Contemporary Art & Planning Exhibition (MOCAPE) в Шенжен и Ice World and 5 Star Hotel Star в планинския курорт Dawang в Чанша.

 

Снимка: Duccio Malagamba 

 

Проектът Ice World and 5 Star Hotel Star е уникален с перфектната симбиоза на архитектурата и заобикалящата природа. Проектът съчетава един свят на забавленията за лед с вътрешна ски писта, и воден парк, поддържащ ресторант и търговски обекти, разположени на площ от 120 000 квадратни метра. Обемът на сградата е интегриран в красив пейзаж, разполагайки се непосредствено над историческа мина и езеро за добив на цимент. В дизайнерското решение към юг и изток се открива съществуващата яма на кариерата, а скулптурната обвивка на снежния и ледовит свят се простира на 170 метра от скала до скала над потънала и окачена градина. Проекти с подобни мащаби са изключително предизвикателство и присъствието на Маркус Просниг обещава да придаде допълнителен заряд на Международната фасадна конференция.

 

Снимка: COOP HIMMELB(L)AU

 

Аудиторията на професионалния форум ще има възможност да се запознае с част от концептуалните идеи и реализирани проекти на архитекта, както и с отличителния подход на неговото студио в използването на фасетирани фасадни облицовки. Сред емблематичните проекти на Coop Himmelb(l)au е BMW Welt – многофункционален изложбен център на BMW в Мюнхен, който се използва за срещи с клиенти и промоционални мероприятия.

 

Снимка: COOP HIMMELB(L)AU 

 

Подробна програма на събитието, информация за водещите лектори и панели може да намерите на сайта на конференцията - www.facadeconference.com.