Facebook

Триумфът на геометрията08.02.2012 / 12:20 - citybuild.bg

С диагоналнo разположените профили и фасада в една равнина, сградата на „Амбар телекомуникасионес" в испанския град Сантандер създава илюзията за дълбочина. 

 

 

Изглежда като забавна геометрична игра, но зад тази визия прозира сложността на техническото изпълнение на инженерния и иновационен център Амбар. Изпълнителите на фасадата Bellapart S.A.U. от каталунския град Олот са известни с реализирането на  геометрични предизвикателства. Те приемат да работят по този специфичен проект - дело на Sobrellano Architectos, като основната част от проектирането е работа на собственото им проектантско студио Strain.

 

 

Триизмерната стоманена конструкция е захваната за пода и формира автономна обвивка около функционалното пространство. Към тази конструкция са монтирани профилите от системата Reynaers CW 60.

 

Технически характеристики на система Reynaers CW 60-SC:

 

Видима вътрешна ширина: 60 мм

Видима външна ширина на фугата между стъклопакетите: 20 мм

Проектирана за вграждане на стъклопакети с дебелина от 27 до 63 мм

Конструктивна дълбочина на системата:

- колона - от 79 мм до 268 мм

- хоризонтал - от 78.4 мм до 204.4 мм

Видове отваряемости: системата е проектирана за вграждане на всички видове дограми Рейнарс, клапи на горна ос или паралелно отварящи се клапи.


 

Първоначалният план предвижда използването на профили от система CW 50, но заради по-сериозните изисквания за устойчивост на профилите, въз основа на калкулациите, направени от Strain, Reynaers достави за фасадата системата CW 60-SC. В окончателния проект всеки модул е с различен размер, което допринася за уникалния вид на сградата. Тъй като повърхността й е изцяло от стъкло, тя изглежда обляна от светлина. Ефектът е постигнат и с вграждането на врати със скрити панти от система Reynaers CS 77.

 

 

Стъклената фасада на сградата я преобразява в огледален монумент през деня, а нощем зданието разкрива своята дълбочина и тайнственост. Тогава се вижда най-добре вплитането на триизмерната стоманена конструкция с алуминиевата, която я обгражда, както и вътрешността на сградата.