Facebook

Тринити център - "луксозната яхта" в центъра на Бургас09.08.2016 / 13:26 - citybuild.bg

Параметричната 3D фасада със системата Е85 на ЕТЕМ създава елегантна и футуристучна архитектура и хармонично се вписва в силуета на околните стари къщи.

 

Преди две години площад "Тройката" в град Бургас приюти една "луксозна яхта", която и до днес остава една от най-забележителните сгради в града. Системата E85 на ЕТЕМ предоставя на архитекта възможност за проектиране, излизащо извън конвенционалните ограничения и допринася за нестандартния и съвременен образ на сградата с множеството начупени повърхности, образуващи вертикално и хоризонтално членение на фасадата. Системните решения, предоставени от екипа на ЕТЕМ, изцяло отговарят на заданието на архитекта и успяват да изпълнят първоначално предвидения „яхтен" дизайн на сградата.

 

 

Съчетанието между масивни и ефирни стъклени парапети придава на балконите на сградата вид на луксозни палуби, изпъкналите снежнобели ивици контрастират с вдлъбнатите плоскости с прозорци, а наклонената стъклена фасада с начупените ленти пред нея „улавят" погледа и създават усещане за уникалност и свобода, каквато само морската шир би могла да осигури.

 

 

"Съвсем целенасочено се стремях към тази визия, исках тя да напомня на жителите и гостите на Бургас, че наблизо има пристан и море", сподели арх. Димитър Шаренков, който е и създател на сградата. „Доверих се на квалифицирания екип на ЕТЕМ и на техните, доказали качеството си системни решения Е 85, Е40 и Е1000, защото имат опит в нестандартното приложение на материалите", допълни арх. Шаренков.

 

За нас беше изключително предизвикателство да "облечем" нестандартния дизайн на сградата, предвиден от арх. Шаренков, и в същото време да се вместим в дефинирания бюджет. Радвам се, че успяхме да постигнем една нестандартна и разчупена визия, която излиза от рамките на каталожните детайли и решения", заяви Радослав Пенев, регионален мениджър на ЕТЕМ.

 

Тринити център има още една отличителна характеристика. Заради локалната фотоволтаична система на покрива, която осигурява нужната ел. енергия за общите части, сградата отговаря на най-новите тенденции за енергоефективност и влиза в категорията „зелени сгради". През 2014 г. Тринити център беше номиниран в категория "Жилищни сгради и комплекси" в конкурса „Сграда на годината".