Facebook

Стартира конкурс за прозорци при реконструкции23.01.2015 / 11:28 - citybuild.bg

Победителите ще бъдат представени на Конференцията на Института „Пасивна къща” в Лайпциг.

 

Подмяната на прозорците в една сграда може значително да подобри енергийната й ефективност, но поради сложността на реконструкциите и в много случаи поетапното им изпълнение е важно да се търсят гъвкави подходи. В търсене на най-подходящите продукти Институтът „Пасивна Къща" за втора поредна година обявява Награда за компоненти. Този път конкурсът ще се фокусира върху прозорци, които предлагат добро решение както във вариант без топлоизолация, така и във вариант след пълното довършване на фасадите с топлоизолация. Победителят ще бъде представен на Международната конференция на Института „Пасивна къща", която ще се проведе на 17 и 18 април 2015 г. в Лайпциг.

 

В критериите на Наградата за компоненти 2015 ще участва и цената на прозорците за Пасивни сгради в контекста на реконструкциите, като тя ще бъде анализирана спрямо цената на спестената енергия. Другите критерии са практичност, иновативност и естетика. Регистрираните производители ще получат реални планове на сграда, по които ще трябва да подадат оферта и технически предложения.

 

Категориите за състезанието са дърво, дърво/алуминий, алуминий и ПВЦ. Те ще бъдат анализирани за условията на умерения климатичен пояс. Всеки прозорец, сертифициран от Института „Пасивна къща", може да участва.

 

В първия конкурс пасивните прозорци бяха сравнявани със стандартни прозорци. Демонстрирано беше, че повече от 25% спестявания по време на жизнения цикъл могат да бъдат постигнати от лидерите в този сектор, казва проф. Волфганг Файст, директор на Института „Пасивна къща". С качеството на пасивната къща революцията в енергийната ефективност става не само достъпна, но и печеливша инвестиция.

 

Крайният срок за подаване на документи е 1 февруари 2015 г.

 

За повече информация вижте тук.

 

Контакт за участници:

Dr. Benjamin Krick | Passive House Institute | benjamin.krick@passiv.de

 

Редактор: Ема Димитрова