Facebook

Прозрачен и биодинамичен бетон представи Италчементи Груп11.11.2015 / 16:00 - citybuild.bg

Нашето развитие се дължи именно на иновациите, каза по време на форума за фасаден инженеринг Масимо Борса, R&D мениджър.

 

Два устойчиви и иновативни продукта на Италчементи Груп представи Масимо Борса по време на Третата международна конференция за фасаден инженеринг в своята презентация „i.light & i.active BIODYNAMIC: Иновативни решения за високо естетични фасади от Девня Цимент - Италчементи Груп".

 

Снимка: citybuild.bg

 

„Девня Цимент", като част от Италчементи Груп, определя устойчивото развитие като основен приоритет в дейността си. Един от видовете бетон, който „Девня Цимент" произвежда, е i.light  - революционна технология, която съчетава солидността на бетона и прозрачността на стъклените материали. Технологията е в синхрон с най-актуалните тенденции в дизайна и съвременните разработки и е предназначена да промени възприятието за бетон като груб строителен  материал, превръщайки го в източник на светлина.

 

Снимка: citybuild.bg

 

Елементите, интегрирани равномерно, образуват мрежеста структура, която позволява на светлината да проникне и освети затворените пространства. i.light обаче не просто пропуска светлина, но позволява на човешкото око да различава и реконструира обекти, намиращи се зад панелите. Панелите гарантират пропускането на естествена светлина в интериора през деня, спестявайки енергия, а през нощта се получава впечатляваща игра на светлина и сянка.

 

 

Прозрачността на бетона се получава благодарение на иновативна технология, разработена от Italcementi, като включва използването на иновативен премикс на циментова основа, който позволява свързването на полимерните смоли, осигуряващи преноса на светлината. "Прозрачният цимент", изработен от полимерни смоли, е много по-евтин, отколкото полученият ефект с оптични влакна. Освен това способността да "улови" светлината е по-голяма, тъй като съдържа смоли с по-широк ъгъл на отразяване, отколкото фибрите.

 

Панелът i.light дава многобройни възможности за приложение. Той има способността да трансформира помещенията, в които е поставен, създавайки уникални светлинни ефекти. Подходящ е за стени и прегради, врати, декоративни покрития, подови елементи, парапети и стълбищни клетки, стъпала, лампи, мебели и поръчкови елементи.

 

 

Дизайнът на панела може да се персонализира по индивидуална заявка. Размерът, цветът и цветовите нюанси на прозрачните елементи могат да бъдат променени в отговор на изискванията на всеки уникален проект. Характеристиките на i.light панела могат да разчупят повърхностите чрез интегриране на цветно осветление в завършената визия. Освен това i.light панелите са устойчиви на стареенето под въздействието на ултравиолетовото лъчение, гарантират запазване на прозрачността във времето и не изискват специална поддръжка. След демонтиране те могат да бъдат изцяло рециклирани.

 

 

Обобщено, ползите от бетона i.light са яркост, дълготрайност, устойчивост, многообразие, висока естетическа стойност, спестяване на енергия, адаптивност - размери и цветове, нови възможности за дизайн, превръща стените в светлинни вектори.

 

Първата построена сграда с i.light е италианският павилион на Експо 2010 в Шанхай, който прилича на скулптура на модерното изкуство. 3,774 прозрачни панела покриват обща площ от 1,887 квадратни метра, приблизително 40% от целия павилион. Сградата предизвика огромен интерес от страна на 6 милиона посетители на изложението.

 

В България за първи път i.light е използван във фасадата на Международния Център на Уникредит Булбанк в София - 110 кв. м за външна фасада и 24 кв. м за вътрешни преградни стени.

 

 

С бетон i.light е изграден и Centre Pompidou в Малага, като панелите се намират вътре в сградата, под стъклен куб, за да се гарантира по-добър контрол на светлината и да се предотврати директното излагане на слънчевите лъчи.

 

 

i.light е използван и в i.lab - Italcementi Group innovation centre, както и в San Carlo Borromeo College в Милано.

 

 

 

И един пример за интериорно решение - след период на проучване Italcementi Group, Grandi Terme и Hotel Сирмионе разработват уникален проект към Thermal Wellness Centre. В хидромасажната вана Musa панелите i.light са осветени от LED светлини, които имитират естествените цветове на вода: изкрящо бяло, топло бяло, зелено и синьо.

 

 

Друг изключително интересен продукт на Италчементи Груп е биодинамичният цимент i.active BIODYNAMIC. Той е резултат от повече от 12 500 часа, посветени на научни изследвания, и е разработен в i.lab - сърцето на иновациите на Италчементи Груп. Устойчив и издръжлив, той притежава много добри визуални качества с възможности за иновативни форми (тънки сглобяеми архитектурни елементи със сложна геометрия) и свойства за пречистване на въздуха. 

 

Снимка: citybuild.bg

 

Компонентът "био" произхожда от фотокаталитичните свойства на цимента - благодарение на технологията TX Active, патентована от Италчементи. На пряка слънчева светлина съставката в материала "улавя" определени замърсители във въздуха и ги превръща в инертни соли, като така спомага за пречистването на въздуха, но и за самопочистване. Освен това, разтворът се състои от 80% рециклирани агрегати, част от които се състоят от мраморни частици, и следователно осигуряват по-добър блясък в сравнение с традиционните бели цименти. Компонентът "динамика" е специфична характеристика на новия материал, чиято специална флуидност позволява създаването на сложни форми.

 

Иновативният продукт беше използван за изграждането на външната структура и вътрешните стени на павилиона на домакините на Експо 2015 в Милано - Palazzo Italia, за който сме ви разказвали в citybuild.bg. Освен изброените по-горе качества на продукта, i.active е с минимална порьозност, което гарантира много ниска грапавост на повърхността. Панелите са много гладки и изключително приятни за гледане и докосване. А с добавянето на цветни неорганични пигменти и/ли фини агрегати, елементите могат да бъдат произведени в различни цветове.

 

 

Не по-малко важна характеристика на i.active BIODYNAMIC е неговата якост и издръжливост в сравнение с обикновения бетон. Сглобяемите елементи имат много ниска водопоглъщаемост и повишена устойчивост на атмосферни влияния. Продуктът е и напълно рециклируем след демонтаж.

 

Снимка: citybuild.bg  

 

Г-н Борса, кои са уникалните характеристики на двата продукта, които представихте - i.light & i.active?

 

На първо място и двата продукта са „устойчиви" и иновативни. Друго тяхно качество е, че те се представят изключително добре, това е много важно, защото нашата цел е продуктът да бъде решение.

 

Кои иновации са във фокуса на Италчементи Груп?

 

Италчементи вярва в иновациите и е тясно обвързан с иновативния ни център, специално създаден за целта, където разработваме всички наши идеи. Развитието ни и повишаването на пазарният ни дял се дължи именно на иновациите.

 

Какво е Вашето мнение за конференцията за фасаден инженеринг, за ползата от нея?

 

Това е една много интересна и важна конференция, защото тук срещаме различни хора с различни професии, но обединени от една идея. Архитекти, инженери и всички, свързани с бранша, имаме общата цел да търсим решения и да разработваме иновации, за да вървим напред! 

 

Ема Димитрова