Facebook

Прозорците REHAU изолират и шума от прелитащи самолети30.09.2016 / 12:48 - citybuild.bg

Немските петкамерни системи се вграждат в блок в бургаския кв. „Славейков“ като част от уникален проект за саниране на жилищна сграда.

 

Блок 19 е проектиран през 1966 г. и построен през 1970 г. Оттогава не е ремонтиран или обновяван. Има 8 входа с по 8 етажа и общо 192 апартамента. Той се слави като „рекордьор" в Националната програма за повишаване на енергийната ефективност на многофамилни жилищни сгради, защото е един от най-скъпите проекти от този вид - не само в Бургас, но и в страната. Неговото обновяване струва 4,16 млн. лв. Може да се счита и за най-широкообхватен и качествен проект, тъй като предвижда и покривни слънчеви колектори.

 

 

Високофективната външна топлоизолация, покривната изолация, подмяната на стълбищното осветление и соларните колектори се съчетават с качествените немски прозорци. Обитателите на блока, в чиито жилища ремонтните работи вече вървят към приключване, отчитат, че сега в домовете им е по-тихо и спокойно, а обстановката е по-приятна. Въпреки горещините през лятото, вътре е по-хладно. Тепърва ще се почувства и температурният комфорт през зимата, убедени са жителите на блока.

 

Особено осезаема е промяната в звуковия фон. Над сградата преминава самолетно трасе, водещо към летището на града. Поради това през няколко минути кварталът потъва в оглушителен тътен. Благодарение на петкамерните прозорци REHAU обаче в апартаментите почти нищо не се чува, споделят обитателите на първите два входа, където прозоречните системи вече са изцяло монтирани.

 

Хората в блока са особено доволни от факта, че не им се налага да викат майстори за довършване на ремонта. „Обръщането" на новите прозорци, поставянето на первази и подпрозоречни дъски и всички малки детайли от оформлението се извършват от фирма Булпласт, монтираща и самите прозорци, която е оторизиран и сертифициран партньор на REHAU в България.