Facebook

Представяме ви акценти от Алукьонигщал на строителната седмица25.03.2014 / 14:25 - citybuild.bg

За тях разказа инж. Тодор Димитров - в мострения камион на Schüco, където посетителите се запознаха със системи за врати, прозорци, фасади, обков и пожарозащита.

 

Немският концерн Schüco, представляван в България от фирма Алукьонигщал,  разразработва своите системи предимно в две насоки - едната е подобряване на коефициентите на топлопреминаване в смисъла на тенденциите за енергоефективно строителство. Другото направление, което от години все повече навлиза като концепция в Schüco системите, е да се интегрират най-различни функционалности в прозоречните конструкции - като например автоматизация: автоматизация на отваряне, на управление, автоматизация на контрола на достъп във входни портали, автоматизация в пожароизвестяването и задвижването на елементи за топло- и димоотвеждане.

 

 

Експонати в мострения камион Schüco бяха алуминиеви системи за прозорци (AWS 120 CC.SI с ефективна вентилационна система VentoTherm, AWS 90 BS.SI+ с иновативен обков AvanTec SimplySmart, AWS 112.IC, AWS 75.SI с обков TipTronic RWA, AWS 90 BS.SI+). От алуминиевите системи за врати бяха показани ADS 75 HD.HI с DCS (Door Control System - интегрирана система за контрол на достъп), ADS 90 PL.SI (високоизолирана система със скрита панта), както и системи за плъзгащи се врати: ASS 77 PD.HI и ASS 70.HI. От системите за сигурност презентирани бяха високотехнологичните компоненти ADS 80 FR 30 и ADS 65.NI SP (противопожарни и противодимни остъклени врати).

 

 

 

 

Като пример за интеграция на системи в рамковите конструкции е системата Schüco Light Skin, която интегрира LED осветление в профилната конструкция, така че нощно време да има интересни ефекти. Целта е осветлението да не бъде чрез прожектори, които рефлектират и това довежда до т. нар. светлинно замърсяване на градовете, а вместо това да се набляга на фино LED осветление, което само очертава контура на сградата.

 

По време на Българска строителна седмица в Интер Експо Център в мострения камион на Schüco бяха представени още техническите детайли на фасадните системи FW 50+ SG.SI с AWS 114 SG.SI (структурна фасадна система с отваряемост, с троен стъклопакет), FW 50+.SI с ADS 90 и ProSol, AOC 50 ST.SI и SCC 60 с ProSol (системи с интегрирани фотоволтаични панели). 

 

Профилно интегрираните фотоволтаични панели са вече доста добре разработени системи, каза инж. Димитров. Те генерират енергия в плътните части на сградата, т.е. изгражда се вентилируема фасада пред плътни стени, които да генерират ток от попадащата върху нея енергия и да се оползотворяват и тези площи. Такова е изпълнението на административна сграда на община Габрово, облечена във фотоволтаични клетки на Schüco системи, за която вече писахме в citybuild.bg.  

 

 

Основният смисъл на това да се интегрират едни системи в други, както например сградната автоматизация или контролът на достъп да се вгради в профилите, се състои в това, че изпълнителят на фасадите и прозорците не трябва да импровизира. Всичко вече е решено предварително и сглобяването и свързването на тези системи е изключително улеснено, каза инж. Димитров. Според него това първо увеличава сигурността, второ - вече има съответните указания за изработка, и трето - поемат се системни гаранции за цялостното изпълнение.