Facebook

На тест за пожароустойчивост трябва да се подлага цялата фасадна система08.11.2017 / 13:31 - citybuild.bg

Това каза за CityBuild.bg на конференцията за фасаден инженеринг техническият директор в DP Architects Сингапур инж. Матю Мур.

 

Снимка: ETEM

 

Инж. Матю Мур се присъединява към DP Architects като технически директор през 2016 г., за да работи по мега проектите на компанията и внедряването на технически иновации. Той участва в работата по изграждането на Dubai Mall, който е най-големият в света по обща площ и един от значимите проекти на DP Architects. Огромният търговски център от 550 000 квадратни метра е "град в града", предлагащ разнообразие от възможности за пазаруване, развлечения и отдих.

 

 

DP Architects е архитектурно бюро, което се смята за лидер в проектирането на мега проекти с устойчива архитектура и внимание към заобикалящата среда. Последните проекти на фирмата са едни от най-големите по рода си в света, като сред тях е комплекс за смесено ползване в Сингапур - Resorts World Sentosa, състоящ се от пет хотела и няколко развлекателни центъра.

 

 

Друг значим проект е площадът Parkview в Сингапур, при който облицована с гранит „арт-деко" постройка влиза в сериозен контраст с модерната архитектура на другите модерни офис сгради. Смелият и динамичен дизайн в комбинация с градината в предния двор на проекта го прави неповторим.           

 

 

На Четвъртата международна конференция по фасаден инженеринг на ЕТЕМ техническият директор на DP Architects Матю Мур сподели своя опит при проектирането и инженеринга на фасади за небостъргачи. Той акцентира върху необходимостта от тест на вятъра, за да бъде определена неговата скорост преди проектиране, върху вниманието към свръзките на фасадата, върху това какво стъкло да се използва, както и върху важността на крепежните елементи и обкова, които ще бъдат използвани. 

 

 

Снимка: CityBuild.bg

 

Какви са предизвикателствата във фасадните системи за високите сгради?

 

Има различни видове предизвикателства. Едно от тях е икономическото, защото фасадата в една висока сграда може да възлиза на 20% от разходите по строежа, дори повече, така че е много важно да се оптимизира дизайнът така, че да не се стига до бюджетни проблеми. А освен финансовите, може да има и някои технически предизвикателства: структурни, проблеми с термалния контрол, трайността на сградата и други.

 

По време на презентацията си говорихте и за важността на фугата между елементите в една висока сграда...

 

Фугите са много важни при тези сгради, защото от тях много зависи контролирането на температурата и влажността.  

 

За какво трябва да се внимава при изграждането на висока сграда?

 

Зависи къде е разположена тя. Ако е в тропиците, където има много валежи, непропускливостта спрямо водата е много важна характеристика. Ако е в страна с умерен климат /като България/, много важен е термалният контрол.

 

Като говорим за конденз и мухъл, важно е да се имат предвид температурните разлики в сградата и движението на въздуха през фасадата. В страна като България през лятото е горещо, а високите сгради често са климатизирани и вътре може да е 22 градуса. Така при навлизане на влажен въздух в сградата се получава конденз и след време се появява мухъл.

 

Да споменем и пожарната безопасност.

 

Много често причина за пожари са хвърлени през прозорците фасове в облицовката на сградите, затова много важни са две неща - първо, елементите, от които е направена фасадата, да са от незапалим материал. Второ, трябва да има пожарозащитни пояси - когато пожарът започне от едно място, да не се разпространява в други зони. Важно е да се мисли и за дима, защото много често именно той става причина за нещастни случаи с фатален край. Затова е необходимо да има функциониращи прегради срещу разпространението му на всеки етаж.

 

В тази връзка в лекцията си споменахте и за гаранцията и качството на материалите...

 

Да, защото при изпитванията на даден материал той получава сертификат, че не е запалим, но това не показва как той ще се държи като част от определена система. Затова на изпитвания трябва да се подлага цялото съоръжение, а не само отделни негови елементи.