Facebook

Понякога един нов профил променя облика на дадена фасада18.09.2012 / 16:14 - citybuild.bg

Целта на симпозиума „Алуминий и стъкло” е да провокираме ползването на нови системи, каза R&D директорът на ЕTEM Груп Венета Новакова.

 

Седмият Международен симпозиум беше организиран от ЕТЕМ България в партньорство с DORMA България и AGC България. Той се проведе от 14 до 16 септември в Интерхотел Сандански.

 

Събитието вече има дълга история - седем години. „Много е важно да поддържаме тази общност и да се познаваме и в неформална обстановка", каза Венета Новакова. „Убедена съм в целите на тази конференция, а тя е да провокираме и да ползваме нови системи, а колегите да не се страхуват, че нещата са прекалено сложни - примерно подвижните слънцезащити. Ако това достигне до може би една трета от цялата аудитория или дори по-малко, бих била много щастлива", каза тя.

 

 

Според Новакова няма как да бъдат разделени добре познатите подходи и иновативните фасадни системи. „Заради кризата и заради това, че парите са много по-малко през последните години, нужно е да прибягваме до основните системи, които вече сме създали и  имаме. Понякога е достатъчно да се направят един или два нови профила за даден проект, за да може той да придобие своя облик и да стане уникален и различен", смята тя. „Решенията, които прилагат в арабските страни, са по-скъпи и не винаги необходими. Така че хубаво е да се правят уникални неща, но те изискват много пари, много време и не е сигурно дали ще се използват в следващи проекти", допълни Венета Новакова.

 

Инж. Венета Новакова представи системата Е99, специално разработена за първия български небостъргач "Капитал форт". Предизвикателство за екипа на ЕТЕМ е било да проектира система с високи технически показатели и едновременно с това с минимално неблагоприятно въздействие върху околната среда. Особен интерес представляват трапецовидните панели при ''бъчвите'' в полигоналните зони в две равнини на ниската сграда - новаторско решение за плавен преход между отделните части на фасадата. 

 

 

Фасадният инженеринг е една сравнително млада специалност - има само 8 или 7 университета в света, в които тя присъства - това е познание на много малък кръг от хора. Според R&D директора на ЕTEM Груп затова е много трудно събирането на екипи, което тя прокламира от много време, т.е. архитектът да бъде диригентът, който да води екипа от много ранен етап от развитието на проекта, за да може всеки да каже своите препоръки и накрая да се стигне до един добър продукт. „Работим с всички фирми, които са на пазара и много се радвам, когато архитектите се обръщат към нас за консултация на ранен етап, а не когато вече е късно", каза Новакова. 

 

Тя е на мнение, че има добри практики в България и че е много важно те да бъдат показвани. „У нас има специалисти, но много често на форуми представителите на властта взимат участие единствено при откриването и не остават да чуят бизнеса. А ако работим заедно, бихме могли да получим добър краен резултат", смята Новакова. Освен това според нея много важно е обучението на младите хора. „Хубаво е да има свободно избираеми курсове, защото учебните програми не са променяни от години. Опитваме се да работим в тази посока. Няма да стане бързо, но съм  убедена, че ще се получи", каза Новакова.

 

R&D директорът на ЕTEM Груп Венета Новакова, арх. Абдулмаджид Каранух, партньор и член на отдел R&D в Лондонския офис на архитектурно бюро Aedas, и Мариета Зайкова, маркетингови комуникации - ЕТЕМ

 

По време на форума „Алуминий и стъкло" по темата Fast vision forward говориха арх. Абдулмаджид Каранух и арх. Янко Апостолов. Те представиха едни от най-значимите си проекти и запознаха аудиторията с новите решения, използвани при изграждането на фасадни конструкции.

 

Арх. Абдулмаджид Каранух е партньор и член на отдел R&D в Лондонския офис на архитектурно бюро Aedas. Той се фокусира във високофункционалното проектиране със специален акцент върху формата, поддържащата структура, обвивката на сградата и връзката между основните елементи и функции на сградата. Участвал е в изграждането на значими обекти в Средния Изток, изучавайки принципите на ислямската архитектура и многообразните й стилове. По-късно се премества в Европа, където дава своя принос в проектирането на различни сгради, където работи с водещи имена като Сантяго Калатрава, Ричард Роджерс, Аруп и много други. 

 

Арх. Каранух представи едни от най-емблематичните си сгради, като представи развитието на един проект от самата идея до нейната реализация. Това е проектът на два небостъргача Al Bahar в Абу Даби, който се очаква да бъде завършен в близките няколко месеца и наскоро спечели награда за иновация от съвета за високи сгради и градска среда (Council on Tall Buildings and Urban Habitat - CTBUH).   

 

Особено интересна бе компютризираната автоматична слънцезащитна система, разработена за проекта. Уникалната идея на затварящите се и отварящите се триъгълници в стил оригами, изработени от фибростъкло, е вдъхновена от стари технологии - в Близкия изток стотици години са се използвали дървени решетки за създаване на сянка, наречени машарабия. Всеки тръгълник е програмиран да се отваря, когато има слънце, и да се затваря, когато то се скрие.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*Очаквайте интервю с арх. Абдулмаджид Каранух    

 

 

Презентация на форума направи и арх. Янко Апостолов - директор на Янко Апостолов Архитекти с офиси в София и Ню Йорк. Той е завършил Архитектурната Асоциация в Лондон и е член на Кралския Институт на Британските Архитекти (RIBA), както и Камарата на Архитектите в България. В момента Апостолов работи върху сградата на Националния Музеен Комплекс в София (виж материали в citybuild.bg), който той спечели в конкурс в съвместно участие с Ню Йоркската фирма Museoplan през 2010. Арх. 

 

 

 

Новите си продукти и концепции представиха в презентациите си и останалите организатори на симпозиума - Иван Зайков, управител на AGC България, и Нели Вельова - продуктов и маркетинг мениджър на DORMA България (на снимката долу).

 

 

Иван Зайков, управител на AGC България, по време на своята презентация   

 

Снимки: citybuild.bg

Ема Димитрова