Facebook

VЕКА отбелязва рекордна година27.02.2012 / 16:35 - citybuild.bg

На база постигнатите резултати от продажбите изминалата година се оказва рекордна в четиридесет годишната история на концерна.

 

 

През  2011 г. водещият производител на профилни системи за прозорци от ПВЦ VEKA постигна оборот от над 737 млн. евро, което представлява ръст от 11% в сравнение със също толкова силната 2010 година. С този резултат концернът зае първото място на производител на ПВЦ профили за прозорци и врати в световен мащаб.

 

С изключение на Северна Америка, където последиците на световната финансова криза са особено отчетливи върху строителството и свързаните с него дейности, навсякъде, където VEKA проявява активност, резултатите са положителни. На утвърдените европейски пазари немският лидер е реализирал продукция за 597 млн. евро, което е ръст от 13%. Още по-красноречиво е развитието на други световни пазари - Южна Америка - плюс 30%, Азия - ръст от 24%,  а в Индия потреблението на профили VEKA се е увеличило с 66%.

 

Рекордни са резултатите и в родината на концерна - Германия. През годината са екструдирани 95000 т. профили и фолирани 29 000 км от тях, преработена е 143 000 т суровина за екструдиране, на склад има 140 000 палета с готови за експедиране по света профили.

 

Но не само цифрите за продажбите демонстрират силата и перспективата на една фирма. Много показателно за бъдещото й развитие са данните за инвестираните средства. А през 2011 г. те са били в размер на 59 млн. евро, като само за нови инструменти цифрата е 17 млн. евро. И за 2012 година планираните инвестиции са в сходен порядък - около 52 млн. евро, като отново една трета от тях е за нови инструменти, а остатъкът -  основно за оптимизация на логистиката и за разширяване на фолиращото производство.

 

Въпреки световната икономическа и финансова  криза VЕКА демонстрира устойчиво развитие и разширява позицииите основно чрез органичен растеж, но и с придобиване на нови предприятия от бранша. Такъв бе случаят със закупуването на водещата фирма на пазара в Англия - Bowater.

 

Успехът на концерна е резултат от целенасочена и упорита работа за налагане на качествените критерии за ПВЦ дограма и утвърждаване на фирмената философия, че качествена дограма може да се произведе само от качествени профили. От дълги години VЕКА се занимава интензивно с проблематиката как ще изглеждат прозорците на бъдещето - така, че да отговарят на растящите изисквания за топлоизолация, стабилност и дълготрайност. Елемент от този процес е производството на профили, отговарящи на немските нормативи за качество от клас А по RAL - такива, каквито се предлагат и на българския пазар.