Facebook

Гъвкавите дистанционери TruSeal14.11.2011 / 14:36 - citybuild.bg

Технологията, доставяна от фирма „Чех-Пласт", е ключ към ефективно производство и енергоспестяване.

 

 

Дистанционерът разделя стъклата в стъклопакета и по този начин му осигурява добра звуко- и топлоизолация. Стандартният дистанционер се изработва от алуминий или галванизирана стомана и е широк от 12 до 16 мм. Пълни се с абсорбиращо хигроскопично вещество, което абсорбира количеството влага, останала в междустъкленото пространство.

 

Досега повечето стъклопакети се произвеждаха на принципа на двубариерна херметизация. Като първи херметизиращ елемент се използва бутил, притежаващ най-добрата относителна способност за съпротивление на проникването на водна пара.

 

През последните 15 години се забелязва, че водещи производители на стъклопакети от Северна и Южна Америка, Русия и други страни, близки до полярния кръг, преминаха от двубариерна технология за хертетизация на стъклопакета към еднобариерна, с използването на гъвкав дистанционер. Тази технология постига завидни енергоспестяващи показатели и по-висока ефективност на производство. Тя е разработена за първи път от американската компания TruSeal Technologies Inc. преди повече от 25 години и все още е номер едно на световния пазар в производството на дограми.

 

Дистанционерите, изработени по технологията, наречена „warm edge" (топъл край), са иновативно решение в прехода от конвенционалния двоен стъклопакет към енергоефективно остъкляване. Използвайки многокомпонентна структура и уникални процеси на ламиниране, компанията TruSeal разработва цяла група дистанционери - с висока трайност, дълговечност и изключителни термични характеристики.

 

Сфери на приложение на системата "Топъл край": жилищно строителство, офис и промишлени сгради, витражи и декоративно стъкло, хладилни витрини

 

Лидерската позиция заемат дистанционерите DuraSeal (алуминиева лента) и  DuraLite (лента от поликарбонат). Изработката им се основава на уникална  технология за ламиниране, при която свързани в система няколко компонента изпълняват определени  функции.

 

Конструкция на гъвкав дистанционер

 

Схема на конструкцията

 

1-      Абсорбиращо покритие - максимално поглъща влагата, като осигурява гладка видима повърхност. Високото съдържание на десикант (изсушител) гарантира дълготрайност на стъклопакета.

2-      Тристранна влагозащитна бариера, която постига ефективна хидроизолация.

3-      Уплътнител, усилващ дълготрайността на дистанционера.

4-      Гъвкава лента от поликарбонат (DuraLite) или алуминий (DuraSeal). Осигурява неподвижността на дистанционера и е чудесен уплътнител с висока степен на съпротивление спрямо налягането.

5-      Залепващ слой с отлична адхезия между дистанционера и стъклото. Не се разрушава вследствие въздействието на UV-лъчите.

 

Отличителна черта на гъвкавите дистанционери DuraSeal спрямо другите системи е гладкият влагопоглъщащ ламиниран слой. В състава му е включен така нар. десикант -  молекулно сито с голям абсорбционен капацитет, осигуряващ висока точна на оросяване. Този слой е активен през целия експлоатационен период на стъклопакета (над 30 години). Тристранната влагозащитна бариера се явява допълнителна защита за проникване на водни пари.

 

Предимство на гъвкавата система за херметизация е и наличието само на един прекъсващ се ъгъл, който се запечатва в края на производството на стъклопакета. Всички останали ъгли са цели, което осигурява надеждна защита от проникване на влага и отлична дълготрайност. Уплътнителната пластина осигурява допълнителна твърдост, трайност и устойчивост.

 

В състава си DuraSeal и DuraLite не съдържат акрил и други добавки, които биха могли да се разрушат вследствие въздействието на ултравиолетовите лъчи. Проведените тестове в независима сертификационна лаборатория в Холандия показват, че при силно въздействие на UV лъчите в температурния диапазон от -70° до +120°С херметизацията се запазва за 44 седмици.  При това разстоянието между стъклата се е изменило в рамките на 0,02%.

 

Залепващият слой от своя страна осигурява изключително противодействие на преминаването на газ и водни пари. Поради това не е необходима вторична херметизация с полисулфид, бутил или полиуретан. Тя се поставя само по желание.

 

Всички тези преимущества доказват високата ефективност, топло- и влагоустойчивост на дистанционерите DuraSeal  и DuraLite.

 

Топлоустойчивост

 

Нека сравним коефициента на топлопроводимостта на стъклопакет при употреба на различен тип  дистанционери:

 

К- коефициент на топлопроводимост на стъклопакета. По-ниските показатели съответстват на по-добри параметри на топлоустойчивост и енергоефективност.

 

Дистанционерите DuraSeal и DuraLite притежават по-добри характеристики в сравнение с традиционните дистанционери от алуминий, стомана или друг материал. Това се обяснява с уникалната им структура - използването на бутил с високи термични показатели, а също и кухината в тялото на гъвкавата лента.

 

DuraSeal  запазва с 50% повече енергията в сравнение с обикновения U-образен метален дистанционер и с 90% повече от алуминиевия. Благодарение на „загрятата" си с въздух структура дистанционерите DuraSeal увеличава температурата в крайната зона на стъклопакета с 4-6°С, с което се повишава и общата му топлина.

 

В DuraLite гофрираният алуминиев разделител е заменен с поликарбонат, което още повече намалява коефициента на топлопроводимост и прави DuraLite лидер сред системите дистанционери тип „топъл край".

 

Ето как изглеждат изотермите и топлинният поток в различните участъци на PVC рамка с размер 1,2м х1,48 м.

 

Анализът на специалистите показва, че с повишаване на температурата в крайната зона на стъклопакета с 80%, се намалява вероятността от поява на конденз. Това от своя страна напълно изключва обледяването и образуването на скреж в края на стъклопакета.

 

Важно за производителите на прозорци е, че при системата DuraSeal времето за пълнене на стъклопакета с газ аргон се намалява от 2 минути на 3,5 секунди.  Освен това, благодарение на херметизационните си свойства, системата запазва аргона и поддържа топлинните свойства на прозореца в пълния период на експлоатация на газа. Практиката показва, че стъклопакети с тези два типа дистанционери са приложими във всички климатични зони, дори най-тежките. Повече от 15 години системите за херметизация се използват в Далечния Изток и над 10 години в Урал и Западен Сибир.

 

Професионалистите избират „Топъл край"

 

Професионалистите определят няколко основни предимства на технологията за дистанционери „топъл край" пред традиционната двубариерна технология:

 

  • Не е необходимо прилагането на вторична херметизация;
  • Възможно е производство на различни по форма и размери стъклопакети (прозорци), без да е необходимо допълнително оборудване;
  • Ниски разходи за труд и енергия;
  • Не са необходими големи производствени площи и складови помещения;
  • Високи термични и херметизационни характеристики;
  • Дълготрайност на стъклопакета - до 30 години.

 

Херметизацията се извършва с една операция, което пести време, средства, площи и персонал на всеки производител. За производството се използва само хоризонтална ролкова преса и ръчен апликатор, което допълнително скъсява технологичния процес, но и позволява изработката на стъклопакети с разнообразна форма.

 

Това още веднъж доказва предимствата на стъклопакетите с гъвкави дистанционери, наричани още „топъл край". В световен мащаб те са широко използвани при жилищното, общественото и промишленото строителство, в това число и при употребата на енергоефективни, триплексни, рефлексни и декоративни стъкла. У нас приложението им все още не е широко разпространено, но интересът към тях е безспорен.

 

Фирма „Чех-Пласт" доставя пълно оборудване за изработка на стъклопакети, включително и гореспоменатите дистанционери от ново поколение тип „топъл край"  DuraSeal и DuraLite на компанията TruSeal Technologies. Повече за продуктите ще научите от сайта www.chehplast.com.