Facebook

Фасадният инженеринг отново събира специалисти на международен форум26.10.2015 / 15:59 - citybuild.bg

Третата поред конференция, организирана от ЕТЕМ, ще се проведе на 7 ноември в Sofia Event Center.

 

Конференцията се организира веднъж на две години в България, за да представи на водещите архитекти от региона най-новите тенденции и концепции в световната архитектура и фасадния инженеринг. Събитието е логично продължение на организирания повече от 7 години поред симпозиум „Алуминий и Стъкло". Проучвания на академично ниво, иновации, продукти и проблеми, с които се сблъскват екипите за фасаден инженеринг, бяха акцентите във втората конференция през октомври 2013г. 

 

Конференцията за фасаден инженеринг е значима и е високо оценена от страна на водещите професионалисти. Тази година над 300 гости от строителния бизнес, архитекти и представители на институции, ще чуят и дискутират последните тенденции в бранша, ще имат възможност за свободна комуникация, нетуъркинг и обмяна на идеи, а признати по целия свят архитекти и инженери ще споделят своя международен опит. Организаторът на конференцията, ЕТЕМ България, е подготвил изненада на присъстващите във втората половина на Форума.

 

 

Специални гости на събитието ще бъдат световните архитекти Тобиас Валисер, проектант на небезизвестната кула „Шумахер" в Абу Даби и един от създатели на музея на Mercedes-Benz в Щутгарт, Торстен Хелбиг - съосновател на международно признатата компания Knippers Helbig Advanced Engineering, която разработва редица мащабни проекти като летища, музеи и арт инсталации, и Кас Остерхуис - главен архитект на един от най-големите спортни комплекси в Дубай - „Dubai Sports City", както и главен архитект на проекта ЦЕТ в Будапеща.

 

Тобиас Валисер е основател и съдружник на лабораторията за визуална архитектура LAVA (Laboratory for Visionary Architecture), която действа като международен мозъчен тръст с офиси в Берлин, Щутгарт и Сидни. Офисът се стреми да създаде съвременна архитектура, която интегрира най-новите технологии в производството, както и проекти за създаване на сложни структури, вдъхновени от природата. Офисът става известен, когато през 2009 г. печели международния конкурс за градски център на първия град без емисии на въглероден двуокис Masdar.

 

По проекти в Саудитска Арабия, Германия, Китай и Австралия в момента работят 45 архитекти. Високите 280 метра кули близнаци в Китай и големият генерален план на Рияд са в процес на изграждане.

 

От 1997-2007 година Тобиас е творчески директор на UNStudio в Амстердам, където е допринесъл за много проекти, включително Музея на Mercedes-Benz в Щутгарт, Германия. 

 

Торстен Хелбиг е съосновател на Knippers Helbig Advanced Engineering. Признатата на международно ниво компания работи в областта на инженеринговите услуги и разполага с мултидисциплинарен екип от строителни и структурни инженери, архитекти и фасадни инженери, разполага с офиси в Щутгарт, Берлин и Ню Йорк, както и проектни офиси  в Абу Даби, ОАЕ и Шенжен, Китай.

 

Knippers Helbig предлага широка гама от услуги за структурен инженеринг и фасаден дизайн за сложни в архитектурен аспект проекти на сгради и мостове. От основаването си през 2001 г. Knippers Helbig е изградил репутация на фирма, която може да се справи и с най-взискателните проекти.

 

Компанията работи по множество проекти заедно със световноизвестни архитекти  като Норман Фостър, Масимилиано Фуксас и други. Потфолиото на Knippers Helbig обхваща широк спектър от малки до много големи сгради с различно предназначение като музеи, летища, офис сгради, търговски центрове, училища и детски градини, арт инсталации и мостове.

 

Кас Остерхуис е професор в Техническия университет в Делфт. През 1987-1988 той работи в Париж заедно с визуалния художник Илона Ленард (Ilona Lénárd), а през 2004 г. тяхното архитектурно студио е преименувано на ONL [Oosterhuis_Lénárd]. От 2007 година Кас Остерхуис е регистриран архитект в Унгария и е бил главен архитект на проекта CET.

 

През 2000 г. Остерхуис е назначен за професор по цифрови методи за проектиране в Техническия университет в Делфт и в момента ръководи екип от 12 изследователи в неговата група Hyperbody, център на знанията за нестандартна и интерактивна архитектура в ТУ - Делфт. Кас Остерхуис е директор на лабораторията protoSPACE.

 

В най-новата си книга "Към нов вид сгради, пътеводител за дизайна на нестандартната архитектура" ("Towards a New Kind of Building, a Designers Guide to Nonstandard Architecture") Остерхуис разкрива основите на личната си архитектурна вселена, която приветства промяната на парадигмата от стандартни към нестандартни конструкции и от статични към динамични сгради като първоначално условие.

 

По време на международната конференция по фасаден инженеринг арх. Димитър Паскалев и арх. Ангел Захариев ще разкажат и покажат какво е нивото на фасадния инженеринг в България.

 

Арх. Ангел Захариев е основател на "А и А Архитекти", проектанти на техническата и работна фаза в строителството на детския научен център Музейко, който наскоро отвори врати.

 

Арх. Захариев е завършил архитектура през 2003г. в УАСГ, София. През 2004г. е специализирал в Институт по жилищна политика и градско развитие (Institute of Housing and Urban Development Studies - IHS) към университет Еразмус, Ротердам, Холандия. 

 

Арх. Ангел Захариев е участвал в над 15 национални и международни архитектурни и градоустройствени конкурси, някои от тях с награди.  През 2005г. заедно с колеги основава "А и А Архитекти". С работата си по проекти, включително и мащабни с обществено предназначение, има награди и номинации в конкурсите "Сграда на годината", "Архитект на годината", "Архитектурата на новото хилядолетие", "Нови бизнес идеи" и други. 

 

Арх. Димитър Паскалев е част от екипа на "Архитектоника Студио", базирано в София, което съществува от 2004-та година. Бюрото работи в областта на архитектурното и инженерно проектиране, управление на проекти, консултации, интериори, промишлен дизайн, градоустройство. 

 

Студиото има множество награди, сред които "Сграда на годината 2006" - Белисимо Бизнес Център, "Сграда на годината 2011" - Софарма Бизнес Тауърс, "Зелена сграда на годината 2011" - Софарма Бизнес Тауърс, "Сграда на годината 2013" - Летищна контролна кула, Аерогара София, Конкурс за Летищна контролна кула, Аерогара София 2008 - Първа награда, и възлагане Конкурс за реконструкция на Административна сграда, Община Пловдив 2014г - Първа награда.

 

"Архитектоника Студио" е член на Институт за нулево енергийни сгради, а самият арх. Димитър Паскалев е член на SIA. Той се интересува от устойчива архитектура и икономика, фокусиран е върху енергията в сградите и се занимава със сграден инженеринг. 

 

ПРОГРАМА НА ТРЕТАТА МЕЖДУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЯ ПО ФАСАДЕН ИНЖЕНЕРИНГ МОЖЕ ДА ВИДИТЕ ТУК.

 

Редактор: Ема Димитрова