Facebook

DORMA представи иновативни и "зелени" продукти20.09.2012 / 12:04 - citybuild.bg

Презентацията се проведе по време на седмия Международен симпозиум „Алуминий и стъкло” от 14 до 16 септември в Интерхотел Сандански.

 

 

 

По време на презентацията на Нели Вельова - продуктов и маркетинг мениджър на DORMA България, представи иновативни продуктови решения, предлагани от компанията, с акцент върху техния от една страна отличителен, а от друга - многообразен дизайн. Друг акцент в презентацията бяха „зелените" продукти на компанията, притежаващи сертификат за съответствие към изискванията за опазване на околната среда (Environmental Product Declaration/EPD) по DIN ISO 14025 от Националния институт по строителство и околна среда в Германия.

 

Такива са ключовите продукти за фирмата - автоматът TS 93 с екцентрик, технология, която предпоставя намаляване на съпротивителната сила при отваряне на вратата, така че вратите се отварят с 40% по-малко усилия...

 

 

 

... и „зелената" автоматична плъзгаща врата ST FLEX с тънка профилна система с термо-мост DORMA FLEX Thermo, благодарение на която покрива изискванията, заложени в немската разпоредба за пестене на енергия. Наред с EPD тя има и сертификат от немския Институт за технологии на прозорците Розенхайм за пестене на електроенергия.   

 

 

Представени бяха още операторът за автоматизиране на пивотни врати ED100/ED250. ED 250 e единственият одобрен автоматизиращ механизъм за пожароустойчиви врати с тегло до 250 кг., издържа на напор на вятър със сила 7 по скалата за бурни ветрове, като също така запазва изцяло функционалните си качества и при температури на замръзване.

 

 

За DORMA устойчивото строителство е от много голямо значение. „От една страна - то означава сгради, които спестяват разходи при експлоатация в бъдеще, и намаляване на замърсяването на околната среда. Другият аспект на устойчивото строителство е относно функционалността и качеството на сградите", каза Нели Вельова.  

 

 

Христо Щерев, управител на DORMA България (от ляво на дясно), Анастасиос Булионис - търговски директор на Етем България, и Иван Зайков, управител на AGC България  

 

Наред с продуктовите решения в презентацията бяха представени и емблематични световни референтни обекти, изпълнени с продуктите на DORMA и бе заявен ангажиментът на команията да работи в тясно сътрудничество с архитектите и проектантите, като ги подпомага с всичко необходимо от етапа на проектиране до финалното изпълнение на сградите.

 

В рамките на Бурж Халифа, най-виската до момента сграда в света, в която има вложени продукти на DORMA за над 10 милиона евро до 40-ти етаж, е разположен хотел на Армани, в който има многобройни високотехнологични, специално разработени за проекта продуктови решения от DORMA.

 

Напълно интегрирани входни врати на стаите, оборудвани с вграден автомат DORMA ITS 96, вградени 3 дименсионални панти, моторизирана долна част на вратата и електрически насрещник. При индикация на картата към светещия номер на вратата, тя се отваря с леко бутане.

 

Yas Viceroy Hotel, изграден непосредствено на новата писта на Формула 1 в Абу Даби, изпълнен с продуктите на DORMA - подови автомати BTS 75, горни автомати за затваряне на врати, обков за стъклени врати и витрини, звукоизолиращи подвижни стени - Variflex с 57dB звукоизолация.

 

DORMA предлага и многообрази решения за стъклени преграждания - витрини и врати за офисни пространства.

 

Снимки: citybuild.bg и DORMA

Ема Димитрова