Facebook

Демонстрационна фасада с вода реализира българска компания в Катар07.06.2016 / 18:00 - citybuild.bg

Технологията може да се опише като "прозрачен слънчев колектор" и е една от най-обещаващите за преминаване на стъклените сгради към енергийна независимост.

 

Снимка: "Архитектоника студио"  

 

Реализираната от българската компания Building Systems Design демонстрационна фасада се намира в сградата на Qatar Green Building Council, като поканата идва след презентация на българския Институт за нулево енергийни сгради преди две години пред местни експерти в Катар.

 

 

Демонстрационната фасада е към входното фоайе на Qatar Green Building Council. Състои се от три различни иновационни технологии, които целят да демонстрират поведението им в реални условия.

 

 

Течността във фасадата е невидима за просто око. При циркулирането й се отнема топлинната енергия от прякото слънчево греене, като в интериора преминава само комфортна дневната светлина. Добитата топлинна енергия може да бъде използвана както за охлаждане на сградите чрез абсорбционни машини и за битови нужди, така и за обезсоляване на морска вода за питейни нужди.

 

Демонстрационната фасада се измерва в реално време, като се натрупват статистически данни.


 

За целите на дистанционно управление и мониторинг е произведен инсталационен модул, чрез който системата може да се поддържа и калибрира от разстояние.

 

 

Проектът се финансира от Qatar Business Incubation Center, където "Билдинг Системс Дизайн", заедно с местен партньор, стартира бизнес инициатива за производство на такива фасади в Близкия изток. Самата фасада е произведена в България по технология на Билдинг Системс Дизайн - стъклопакетите са произведени от фирма "Кристиан Нейко", а алуминиевата носеща конструкция - от ЕТЕМ. Партньори в монтажа на фасадата и автоматиката са фирмите BSys и Setpoint.

 

Стъклопакетите с циркулираща в тях вода не се отличават визуално по нищо от традиционните стъклопакети, масово използвани при офис сградите. Течността е трудно да бъде забелязана с просто око.

 

 

Развитието на технологията за стъклени фасади с циркулиращи в тях флуиди в момента набира скорост. Международният консорциум INDEWAG, в който участват изследователски и научни компании и институти от България, Испания и Германия, развива технология за индустриално производство. Консорциумът спечелва проект по програма Хоризонт 2020 и в момента подготвя проект за демонстрационен павилион, който ще се монтира в България до края на 2017 година.

 

По време на третата международна конференция за фасаден инженеринг арх. Димитър Паскалев, който е част от екипа на Building Systems Design, анонсира големия международен проект за индустриалното развитие на стъклопакети с циркулиращ воден поток.

 

 

Снимка: citybuild.bg 

Редактор: Ема Димитрова