Facebook

Българска компания проектира иновационен стъклен покрив в Катар27.10.2016 / 15:21 - citybuild.bg

Ръководители на проекта и изпълнението на покрива с вградена слънцезащита са арх. Димитър Паскалев и инж. Кирил Велковски.

 

Българската компания Building Systems Design изпълни иновационен покрив в Катар. Технологията се реализира за първи път в Близкия Изток и е базирана на патентована от компанията фасадна система. Тя е съставена от фабрично произведени стъклени елементи с вградена ретрооптична слънцезащита, проектирана така, че не пропуска пряка слънчева светлина в интериора през летните месеци, но допуска преминаването на слънчеви лъчи при по-ниско слънце през зимата. Ориентацията на покрива е в полу-посоките на света, а ламелите трябва да бъдат разположени прецизно в посока юг. Това налага да бъде създадена система от носещи гребени, които да позволят монтажа им в диагонално положение спрямо рамките на елементите.

 

 

При поглед откъм фоайето слънцезащитните ламели "светят" поради специфичните си оптични характеристики. Подредбата на два типа покрития при ламелите създава търсен естетически ефект.

 

 

Енергийните характеристики на покрива подобряват значително поведението на светлината в интериора, без да се натоварва ОВК инсталацията, а вградените в стъклените пакети щори са предпазени от пясъчните бури и запазват оптическите си качества без необходимост от поддръжка. На практика предложението е без аналог на пазара, поради което е избрано от инвеститора. 

 

 

Инвеститор на проекта е Qatar Business Incubation Center, където Building Systems Design, заедно с местен партньор, стартира бизнес инициатива за производство на иновационни фасадни системи в Близкия изток. Покривът е произведен в България по технология на българската компания - стъклопакетите са произведени от фирма "Кристиан Нейко", а алуминиевата носеща конструкция - от ЕТЕМ. Партньор в производството и монтажа на покрива е фирма "Бисис", а в Катар е наета бригада работници от Индия и Непал.

 

 

БИЛДИНГ СИСТЕМС ДИЗАЙН е първата българска компания, която оперира в областта на фасадното строителство в Катар. Плановете й са да изнася произведени в България иновационни елементни фасадни системи, с което да се отличи и да заеме позиция в силно конкурентния строителен пазар на Близкия Изток.

 

През юни тази година ви съобщихме и за друга иновация на българската компания - демонстрационна фасада с вода. Технологията може да се опише като "прозрачен слънчев колектор" и е една от най-обещаващите за преминаване на стъклените сгради към енергийна независимост. Реализираната от Building Systems Design демонстрационна фасада се намира в сградата на Qatar Green Building Council.

 

Редактор: Ема Димитрова