Facebook

Архитектът на новия стадион КАМП НОУ за първи път в България19.07.2017 / 10:29 - citybuild.bg

Такеюки Катсуя, водещ архитект на Nikken Sekkei, е един от лекторите на предстоящата Международна фасадна конференция.

 

Испанският футболен гранд Барселона съвсем скоро ще се похвали с напълно реконструиран стадион, който ще бъде с модерен дизайн и почти двоен капацитет. Един от архитектите на грандиозната арена на Барса е Такеюки Катсуя, архитект и генерален мениджър на дивизията „Дизайн" в японския гигант Nikken Sekkei - едно  от водещите архитектурни и инженерни студия в Азия.

 

Японското архитектурно студио Nikken Sekkei има представителства в над 12 страни в Азия, Европа и Близкия Изток. От присъединяването си към екипа на студиото през 2000 г. до момента Такеюки Катсуя участва в проектирането на мащабни сгради с различно предназначение. В портфолиото му влизат проекти като Renai Aoyama Building (2003), Toho Gakuen College Annex (2004), NOMURA Co., Ltd. Craft Headquarter Building (2009), Mokuzai Kaikan Hall (2009), Toa Road Corporation Headquarters Building (2015)" и Sophia University's Sophia Tower (2017 г.).

 

През 2016 г. екипът на Катсуя печели първа награда в Международния конкурс за дизайн за емблематичния клубен стадион Камп Ноу в Барселона, Испания. Архитектите на Nikken Sekkei в сътрудничество с испанското бюро Pascual i Ausió Arquitectes предлагат значителни промени в структурата на стадиона, първоначално проектиран през 1957 г. от испанския архитект Франческо Митънс Миро.

 

 

В настоящата реконструкция големият покрив на стадиона се простира от центъра към града, преминавайки над всички тераси и пътеки, давайки символичен израз на уникалната демократична структура на футболния клуб. Същевременно чрез цялостното премахване на външната фасада на сградата зрителите стават част от природата на града. Чрез „отварянето на стадиона" архитектите целят да създадат трайно пространство, към което хората да се чувстват привързани и да усещат атмосферата на Барселона.

 

 

С капацитет за 105 000 души и обща площ от 104 000 квадратни метра, строителството на Камп Ноу ще бъде завършено през 2021 г.

 

Визуализации: Nikken Sekkei 

 

Един от последните проекти на Такеюки Катсуя е Sophia Tower към едноименния университет и най-високата сграда в Йотуя - студентски кампус в Токио, Япония. Новата сграда e проектирана с внимание към местната общност, като стените в долния етаж ще бъдат покрити със същия вид теракота, използвана в църквата "Св. Игнатий" - емблематично и важно място за оживения район Йотуя.

 

Снимка: Japan times 

 

Присъствието на професионалст от ранга на Катсуя на Международната фасадна конференция ще даде нова перспектива и вдъхновение през призмата на японските традиции за хармонична архитектура в унисон със заобикалящата среда.


Четвъртата Международна конференция за фасаден инженеринг обещава да бъде не само с динамична програма, но и да представи световно известни архитекти и професионалисти от всички точки на планетата. Тази година организаторите от ЕТЕМ отново са си поставили за цел  да дадат трибуна на водещи имена в проектирането, които да представят последните тенденции и иновации в дизайна и фасадния инженеринг. Подробна програма на събитието, информация за водещите лектори и панели може да намерите на сайта на конференцията - www.facadeconference.com.