Facebook

Алпийско слънце през прозорците на VELUX



27.02.2012 / 15:04 - citybuild.bg

Хижа „Монте Роса" с формата на планински кристал е енергийно-абсорбираща и напълно устойчива високотехнологична сграда в Швейцарските Алпи.

 

В „Монте Роса" необходимата енергия се използва, а останалата се съхранява. Използваните прозорци и енергийни системи подчертават уникалния архитектурен облик на сградата.

 

 

Местоположение

 

Хижа „Монте Роса" е на 2,883 метра надморска височина, в подножието на връх "Монте Роса" (4,634 метра). Намира се в близост до малкото ски-курортно селище Zermatt, в южната част на Швейцария - Алпите, недалеч от границата с Италия. Хижата е разположена в Plattje - пресечна точка на маршрутите между връх "Монте Роса" и други върхове в района, както и на добре познатите и емблематични швейцарските върхове  - Брайторн и Матернхорн.

 

 

Обща представа

 

На пръв поглед, сградата изглежда сякаш е създадена, за да наподобява швейцарски планински кристал с многообразна метална фасада, която улавя и абсорбира светлина и енергия от всички страни - решение, много по-различно от тези на традиционните каменни хижи и заслони в района. Концепцията е доста необичайна смесица от различни елементи. Компактна, монолитна сграда, с интелигентна енергийна система, която се вписва перфектно в скалистия пейзаж. 

 

Хижа „Монте Роса" е плод на творчески порив за комбинация от изтънченост и околна среда. Решението за изграждането й не е само въпрос на проектиране на устойчива и енергийно-ефективна хижа в планината, но и стремеж да се повиши зависимостта между разумното използване на ресурсите и възможността за трансфер на информацията по откритията, получени на място. Ето защо хижата не е нито „замък във въздуха", нито проектирана с визия на швейцарски планински кристал. Тя представлява концепция за устойчивост по аналогия на сложните конструкции, наподобаваща живота на термитите, където структурата и населението работят заедно като един организъм.

 

 

Материали и конструкции 

 

Сградата е построена върху основи от неръждаема стомана, със сърцевина от бетон и спирална конструкция. Интериорът е изграден изцяло от дърво. Многоъгълната форма на екстериора е покрита със сребрист алуминиев корпус. Покривните прозорци VELUX са използвани не само за покрива, но и за фасадни елементи заедно с алуминият и слънчевите панели. От една страна, огромната фасада (120 м2) е съчетание от най-новите високотехнологчни материали и технологии, а от друга -  на традиционните дървени конструкции и интериорни детайли, присъщи за Алпийския регион. 

 

След предварително преоразмеряване чрез компютър, дървените елементи се сглобяват на място като 3-D пъзел - нововъведение, неизползвано до този момент в Швейцария. Всички строителни материали са изработени предварително и транспортирани с влак до Зермат, за което са били нужни 3000 разходки с хеликоптер, за да превозят 35 работници и необходимите материали до глетчера. ETH (Държавен технически университет) и ВАС (Швейцарски алпийски клуб) описват строителството като "най-сложната изработена някога дървена конструкция в Швейцария".

 

 

Функция

 

"Монте Роса" е високопланинска хижа. Използва се за убежище, с капацитет от 120 души на вечер. Първата такава хижа е построена през 1895 г. и след повече от век на разширения и реконструкции е построена напълно нова сграда през 2003 г. Откриването й е през септември 2009 г. за отбелязване на 150-годишнината на ETH Zurich (Държавен технически университет - Цюрих) и да замени старата хижа. Компанията VELUX Schweiz AG е допринесла с ноу-хау в разработването на проекта.

 

През следващите няколко години хижата се превръща в изследователска станция за студенти от университета, за проучване и разследване на ефективното използване на енергията и ресурсите. Целта е да се обменят знания относно зелените технологии.

 

Държавният технически университет в Цюрих, основан през 1855 г., е известен научно-технологичен център в областите на проектиране, архитектура, математика, управленчески, социални и естествени науки. Стратегия за изследване на ETH Zurich е насочена към глобалните предизвикателства, като например климатичните промени, както и един от основните проблеми на трансфер на знания към частния сектор и на обществото като цяло.

 

 

Слънчева енергия, екология и технологии 


Това, което прави хижа "Монте Роса" наистина уникалнa, е начинът, по който са комбинирани различните енергийни системи. Те се контролират оптимално, а реакциите им са динамични - сградата набавя необходимата си енергия от преливането на енергия. Общата стойност на въглеродни емисии се очаква да бъде едва 1/3 от общите за хижата, която се намира на разстояние 80 метра по-надолу по ледника. Ледена стопилка набавя водата, която се събира и съхранява в голям резервоар 40 метра над хижата.

 

Изхождайки от концептуалната дизайнерска идея на всеки функционален детайл, хижата е високо-технологична, екологична, проектирана да получава 90% от необходимата енергия от слънцето (16 кВт). Останалите 10% се осигуряват от система, работеща с рапично масло, която отговоря на потребностите в пиковите часове. Електричеството се използва за пречистване на отпадъчни води, вентилация, осветление и домакински нужди. С помощта на изключително модерна фотоволтаична система, интегрирана в южната фасада, цялата излишна енергия се съхранява в клапанно-регулирани оловно-кисели акумулатори, които гарантират мощност, дори при облачно време. Зигзагообразна група от прозорци заедно с няколко покривни прозореца VELUX, които са под формата на малки "дупки" в фасадата, позволяват на слънцето да достига в спираловидната сграда и да затопля въдуха й.

 

За да се постигне възможно най-висока степен на енергийна ефективност, дизайнерите са инсталирали система за компютърно управление на енергията. Тя е замислена да бъде поддържана от учен, базиран във Федералния институт в Цюрих. Метеорологични прогнози, очакван брой посетители и нива на енергия, могат да бъдат поддържани и съпоставяни с математически модели за оптимизиране взаимодействието между енергийните системи. Това означава, че ако например прогнозата за времето за следващия ден е добра и е възможно да се очакват около 120 посетители, нивото на енергия трябва да бъде приспособено към техните нужди. В зависимост от необходимостта, соларна, канализационна или вентилационна системи могат да бъдат включвани и изключвани автоматично.

 

 

Интериор

 

Хижата е на пет етажа, изградени около спирален интериор, изцяло от дърво. Не само гредата и стълбищната структура, но също и кабините, стълбищата и вградените мебели (леглата и пейките) са изработени от масивна дървесина. 

 

 

Дизайнът на вътрешното стълбище и разделената на малки интимни зони дневна предлагат прекрасна панорамна гледка. Пейзажът, заедно с отразяващата се светлина и пречистения въздух на закрито осигуряват здравословно чувство на спокойствие и благополучие. 

 

 

Хижата е механично вентилирана, но прозорците в стаите могат да бъдат отваряни ръчно от гостите, в случай, че желаят да се насладят на свежия планински въздух.